esmaspäev, 28. aprill 2008

Eesti kirjanikud

Otsi järgmiste eesti kuulsate lastekirjanike kohta infot Internetist. Iga autori kohta kirjuta 3-5 lauset (kõige tähtsam info) ning lisa teksti juurde ka pilt (google - pildid).
Friedrich Reinhold Kreutzwald, Jüri Parijõgi, Aino Pervik, Jaan Rannap, Leelo Tungal, Jaan Kross, Tiia Toomet, Silvia Truu, Andrus Kivirähk, Jaanus Vaiksoo

Tasemetöö vigade parandus

Tee oma ajaveebi uus postitus ning pane pealkirjaks vigade parandus.
Mine Interneti-aadressile http://inga.laidna.googlepages.com/ortograafia. Lahenda seal i ja j-i õigekirja, kokku- ja lahkukirjutamise ülesanne ning ristsõna. Need laused, milles eksisid, kirjuta oma ajaveebi vigade parandusse. Ristsõnas olnud tundmatute sõnadega koosta laused.

pühapäev, 27. aprill 2008

Jutuvõistluse "Meil juhtub koolis nii naljakaid asju" parimad on selgunud

24. märtsist kuni 16. aprillini toimus Tallinna Keskraamatukogus omaloominguvõistlus „Meil juhtub koolis nii naljakaid asju“ Tallinna koolide 8-13-aastastele lastele. Võistlusele laekus 92 tööd 15 koolist.
Võistluse lõpetamine ja parimate autasustamine toimub reedel, 2. mail kell 13.00 raamatukogubussis Katarina Jee Tallinna Linnahalli parklas. Väljavalitud ning lõpetamisele kutsutud õpilaste hulka kuulub ka Aleksandr Ratman.
Palju õnne Aleksandrile ning teistele tublidele võistlusest osavõtnutele!

teisipäev, 22. aprill 2008

Sünoüümid ja antonüümid

Kopeeri siinne ülesanne Wordi dokumenti. Mine Interneti-aadressile http://www.eki.ee/dict/ ja otsi sünonüümisõnastikust järgmiste sõnade sünonüümid:
vaene -
roheline -
laps -
jooksma -
julge -
õpilane -
sööma -
ohtlik -
meeldima -
väljamõeldis -
NB! Kui sellest sõnaraamatust ei leia sobivat vastet, mine leheküljele http://www.keeleveeb.ee/ , ava sünonüümisõnastik ja esita seal päring uuesti.
Antonüümisõnastikust otsi järgmiste sõnade antonüümid:
sile -helde -sitke -lähedane -värske -ärev -virk -lõbus -kitsas -hapu -raske -tuhm -puhas -
Leitud sünonüüme ja antonüüme kasutades koosta 20-lauseline põnev jutt. Pealkirjasta see ning publitseeri oma ajaveebis. Tõmba kasutatud sünonüümidele ja antonüümidele joon alla.

esmaspäev, 14. aprill 2008

Parimad luuletused

Sõbrale
Minu sõber oled sina,
selle üle uhke mina.
Kui mul täna abi vaja,
aitad kohe, kui on vaja.
Koos meil alati on tore,
kurbi hetki üldse pole.
Siis kui päike paistab õues,
süda tuksub kiirelt põues.
Ja kui taevast vihma kallab,
saab meil toas ka palju nalja.
Täna ütlen sulle seda,
mida kuulda tahad sina:
alati su sõbraks jään,
küll sa seda varsti näed.
Kui sa mul sõbraks jääd,
meie sõprus algab kui imeväel.
Kirke
Minu sõber oled sina,
sul on tavaline nina.
Kui mul täna abi vaja,
minu juurde leiad raja.
Koos meil alati on tore,
meid ei vaeva ükski mure.
Siis kui päike paistab õues,
palju päikest ka me põues.
Ja kui taevast vihma kallab,
järsku mina hüppan alla.
Täna ütlen sulle seda,
püüa mitte unustada-
alati su sõbraks jään,
soovin sulle kõike hääd.
Kui sa mul sõbraks jääd,
on see kullakoormat väärt.
Sander

esmaspäev, 7. aprill 2008

Ülevaade spordialadest

Tee oma ajaveebi kokkuvõte vähemalt 3 spordiala kohta - nt mida see ala endast kujutab, kes on selle ala parimad sportlased Eestist ja maailmast, millised on olnud parimad saavutused, kuidas suhtud Sina sellesse spordialasse jne. Otsi informatsiooni, pilte Internetist, kuid viita allikale ka oma tekstis.

Valime parima luuletuse!

Lugege läbi kaaslaste luuletused ning valige välja parim või parimad. Autori nimi kirjutage selle postituse kommentaaridesse.

Ümberjutustuste tulemused

Ümberjutustuste hindajate kommentaarid olid valdavalt asjalikud ning õiglased - seega aitasite te kirjutajatel oma ajaveebi aina paremaks, sisukamaks, korrektsemaks teha.
Selle töö eest said hinde "väga hea" järgmised kirjutajad: Aleksander, Karl T, Karolin, Katariin, Kirke, Mariann K., Mark, Meeli ja Mihkel. Vaadake ja lugege!

kolmapäev, 2. aprill 2008

Päevakava uurimus

Kirjutage oma ajaveebi kellaajaliselt oma päevakava ühe päeva kohta (detailselt). Päeva võite valida ajavahemikust 1.-3. aprill.

Ümberjutustuste lugemine ja hindamine

Loe läbi oma eesnime esitähega algavate kaasõpilaste ajaveebides olevad ümberjutustused ning kirjuta kommentaaridesse, milline töö meeldis Sulle enim ja miks (nt Priit loeb läbi kõik P tähega algavate kaasõpilaste ajaveebid). Oluline on hinnangu objektiivsus ja tõsiseltvõetavus!
Kui Sinu nimetähega algavaid kaasõpilasi on vähem kui kolm, vali lisaks veel 3 kaasõpilase ajaveebid ja loe nende ümberjutustused läbi. Iga õpilane loeb läbi vähemalt 5 tööd.

Luuletuse kirjutamise võistlus

Luuletuse esiread on ette antud, Sina kirjuta sobivad järgmised värsid. Tervikluuletus pane oma ajaveebi. Valime parima luuletuse!



Minu sõber oled sina
...
Kui mul täna abi vaja,
...
Koos meil alati on tore,
...
Siis kui päike paistab õues,
...
Ja kui taevast vihma kallab,
...
Täna ütlen sulle seda,
...
Alati su sõbraks jään,
...
Kui sa mul sõbraks jääd,
...

teisipäev, 1. aprill 2008

Ümberjutustus

Mine Interneti-aadressile http://www.tv.ee/ ning kliki filmi rubriigile. Vali välja üks multifilm ("Ramsese vembud" I-IV) ning vaata see ära.

Kui film on vaadatud, kirjuta nähtu põhjal ümberjutustus - põhjalik ja detailne kokkuvõte toimunud sündmuste kohta, millel on oma sissejuhatus, teema arendus ja kokkuvõte.
Kontrolli ning paranda õigekirjavead ning jaota tekst lõikudeks.
Publitseeri saadud jutt oma ajaveebis.